Volg de voortgang van onze wijngids!

Februari 2021

Finalmente: ik mocht weer op wijnreis naar het beloofde land, zoals ik mijn geliefde Portugal pleeg te noemen. Deze keer anders dan anders omdat ik samen met vriend Arthur van Amerongen, journalist en schrijver en al tien jaar woonachtig in de Algarve, research ging doen voor de wijngids die wij samen maken.

Dé Wijngids voor de Algarve en de Alentejo komt begin september uit en wij organiseren de presentatie in Portugal, gekoppeld aan een wijnreis door de Algarve en de Alentejo met mijn favoriete cliënten. Daar hoort u binnenkort meer over!

De research is een feestje op zich, met bezoekjes aan wijnmakers, olijfolieproducenten, medronhostokers, de visfabriek van Fides in Olhão waar mijn lekkerste visconserven vandaan komen en het verblijf in pittoreske hotelletjes op meest schitterende locaties in de Algarve en de Alentejo.

We waren coronaproof en bovendien bewapend met een indrukwekkende brief van Viniportugal (de overkoepelende wijnassociatie van Portugal) die ons ondanks de confinamente, de lockdown, vrije doorgang gaf. Geen overbodige luxe want er was behoorlijk veel politiecontrole op de wegen, en vooral bij rotondes. Het Portugese coronabeleid is op dit moment een stuk strenger dan het Nederlandse. Het is daar bedoeling dat men in de door de week in de eigen gemeente verblijft en dat men in het weekeinde na 12 uur ‘s middags niet meer de deur uitgaat.

Na de negatieve test in Nederland vloog ik met Transavia naar Faro. Ik kwam op zaterdag aan bij Arthur en Carrie, in hun prachtige huis aan het strand. Na het nodige voorwerk, planning en knusse geborrel vertrokken we maandagochtend naar Adega do Cantor van sir Cliff Richard.

De adega ligt pal naast het winkelcentrum in Guia. Een prachtige quinta met schitterende wijnvelden in een prachtige boerderij en een geweldige gids: Monica Cabrita. Met name de Vida Nova rosé, met een prachtig etiket met rode lippen, gleed er goed in ondanks het vroege tijdstip. Toen was het lunchtijd. Alle horeca zit potdicht en omdat we toch vlak bij Guia waren, haalden we een frango piri piri af bij mijn favoriete kippentent: Ramires.

De hete kip verorberden wij in het luxe logeerhuisje bij het ons volgende wijnhuis: Quinta dos Vales.

Alle wijnen van Quinta dos Vales zijn geweldig en we hadden prachtige gesprekken met de Duitse eigenaar Karl Heinz Stock en zijn rechterhand Erhard Braun.

De volgende ochtend waren we al weer vroeg uit de veren want we gingen op bezoek bij Quinta da Penina. De potentie van wijnen uit rsv-ketels geproefd en met eigenaar en wijnmaker João Mariano en genoten van zijn gebottelde wijnen in het kerkje op de schitterende quinta, even benoorden Portimão. Verrassend lekker spul en een zeer aangenaam onderhoud met deze leuke man op zijn indrukwekkende landgoed. In de middag naar het volgende wijn huis: Mata Mouros.

Het was koud en winderig op deze mooie plek in de heuvels bij Silves waar we de wijnen met onze gastvrouw Vanessa door proefden. Er zat veel lekkers tussen.

We vervolgden onze wijnreis naar de Alentejo, nadat we een culinaire stop hadden gemaakt Silves. Ik kan niemand aanraden in een splinternieuwe huurauto misosoep, sushi en noedels met stokjes te eten. In de buurt van Beja vonden we een slaapplek op een boerderij, net buiten de stad, waar we prima verzorgd werden door de uitbaatster.

De volgende dag reisden we door naar Estremoz waar wij op bezoek gingen bij Howard’s Folly waar de vermaarde David Baverstock samen met Pedro de wijnmaker prachtige wijnen produceert. Er zit een heerlijk vormgegeven restaurant in de Adega dat helaas gesloten was. Uit eten gaan en de goddelijk Portugese espresso’s werden node gemist maar dat mocht de pret niet drukken. Een heerlijke middag inclusief fantastische lunch gehad met Tom Bilton, de zoon van eigenaar Howard Bilton, en Pedro. Leuke gasten en mooie wijnen.

Door naar Zambujeiro om een doos wijn op te halen om die later te beoordelen. Deze producent wilde niet ontvangen op zijn adega in verband met de covid-restricties maar was alleraardigst, zei het afstandelijk (letterlijk). Veel van onze gewenste bezoekjes werden om die reden afgelast maar we gaan in april weer terug. Een kwartier rijden benoorden Zambujeiro, vlakbij Portalegre, bezochten wij v het wijnhuis Cabeças do Reguengo waar eigenaar en wijnmaker João Afonso met de scepter zwaait. Daar worden ook erg mooie wijnen geproduceerd, zowel biologische als natuurwijnen. João bleek ook 1e danser geweest te zijn in het ballet van Lissabon en kende Nederlandse grootheden als Hans van Manen en Rudi van Dantzig. Voor ons is João dus voortaan de wijnmakende balletdanser.

We overnachten in de quinta en kwamen daar toevallig Rui Reguinga tegen, de Johan Cruijff onder de Portugese wijnmakers. Hij gaf ons een masterclass met de wijnen van João Afonso en liet ons ook een prachtige stille wijn proeven die Rui heeft gemaakt van de verdelho-druif van Madeira. Ruí is wijnmaker en wijnconsultant en reist voor zijn werk de hele wereld over. Zo was hij reeds 25 keer in Argentinië. In de ochtend zakten we langzaam weer richting de Algarve maar stopten we eerst nog bij de Adega Cooperativa de Vidigueira, Cuba e Alvito, waar we een fijne en enthousiaste rondleiding kregen en twee dozen wijn om thuis te proeven. Vooral de witte en zeer gunstige geprijsde wijnen kan ik van harte aanbevelen. De laatste stop was Herdade do Rocim, waar eigenaar Pedro Ribeiro ons een goddelijk lunch voorschotelde, uiteraard met passende wijnen. Een tophuis met alleen maar heerlijke wijnen, was onze conclusie. Daar ik toch reeds een flinke bestelling had lopen bij mijn wijnproducenten kon er nog wat wijn van Rocim mee op transport. Overnacht in een knus boerderijtje tussen de wijngaarden, net buiten Cuba. In de ochtend weer richting de Algarve via het leuke stadje Mertola en langs de grensrivier met Spanje, de Guadiana. Een prachtige route waar je bijna geen mens tegen komt.

Nog een stop gemaakt in Vila Real de Santo António om verse vis (de beste tonijn van de Algarve voor 10 eurootjes de kilo, perfect voor sashimi) bij de geweldige winkel van Conservas Damaso in te slaan alvorens alle wijnen te proeven in het weekend bij Arthur thuis, in zijn knusse huis aan het stand. Bepaald geen straf want er wordt ontzettend veel goede wijn gemaakt in Portugal. Arthur was maandag nog druk met het tikken van columns voor de Volkskrant en HP/De Tijd, wat mij weer de gelegenheid bood om me weer te laten testen (maximaal 72 uur van te voren), voor de terugvlucht woensdag. En ik kon de wijnen nog een keer doornemen. Bij Arthur thuis mis ik de restaurants niet want Carrie kan fantastisch koken. Toen resteerde mij nog de dinsdag die wij begonnen met een bezoek aan de visfabriek waar ze precies die dag de bekende paté de sardinhas aan het produceren waren. Een mooie rondleiding van Jorge gehad en door richting Silves waar wij een afspraak hadden staan met Dinis Gonçalves, wijnmaker van Cabrita Wines. Een zeer vermakelijke vent die genoeg te melden en te proeven had. En weer verrassend lekker.

Het waren elf mooie dagen en we hebben ons ontzettend vermaakt. Er valt me dan weer op hoeveel kennis ik feitelijk bezit over Portugese wijn maar vooral hoeveel er nog te leren is. Grappig is dat Arthur een ongebreidelde kennis heeft van alles wat niet met wijn te maken heeft (ook al drinkt hij al 45 jaar wijn) gewoon jaloersmakend.

De Alentejo en de Algarve kende ik vooral door hun volle zondoorstoofde wijnen met een hoog alcoholpercentage. Deze tijd is geweest, dit soort wijnen zijn er nog wel maar er worden tegenwoordig toch vooral frisse wijnen geproduceerd met een relatief laag alcoholpercentage. Dit komt vooral door relatief vroeg te oogsten (augustus) en de oude tradities te combineren met moderne technieken. Ik kan bijna niet wachten op de volgende trip begin April.

Eind februari komt Arthur’s nieuwe boek Saudades uit, waarin ik ook nog een rol speel. Lezen!

  • Arthur’s column voor HP de Tijd 🥂
    Arthur’s column voor HP de Tijd 🥂

    Op seksvakantie in zuid-Portugal, tegen het advies van meneer Rutte in

    Als je een Nederlander in Nederland echt gek wil maken, moet je nu onafgebroken vrolijke foto’s van Portugal in de lente op Twitter en Facebook posten.…

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel