12 dagen bijzonder Portugal; ontdekkingen, wijn en meer

Vertrekken met Tap Air vind ik altijd prettig. Dan begint het Portugese gevoel al op Schiphol. Maria kwam ’s avonds aan. pakte de huurauto en vertrok vanuit Porto richting Familacão alwaar voor de volgende dag de afspraak was met onze Vinho Verde-producent Adega Casa da Torre. 

Een prachtig wijnhuis op een mooie locatie,  10 minuten rijden van het stadje. 
Oude tradities en een state of the art wijnhuis. Bij het oogsten en wijn maken is het voorzichtig omgaan met de geoogste druiven enorm belangrijk. Alles gebeurt daar met natuurlijke zwaartekracht zonder pompen. De druiven glijden zeer behoedzaam door het hele proces tot er wat lekkers in de fles zit. Ik heb de nieuwe jaargangen geproefd en was zeer onder de indruk. Ook van de twee nieuwe wijnen, kwam met name  de witte van 100 % Loureiro zeer goed binnen. Daar Vinho Verde vooral in de zomer gedronken wordt, zullen deze pas in het voorjaar in de shop verkrijgbaar zijn. 

Voor mij is Vinho Verde het hele jaar door lekker overigens.
Ondertussen kan je profiteren van de nog steeds helemaal op dronk zijnde Vinho Verdes die in de aanbieding zijn.

Dank Avelino!

 

Einde middag vertrokken richting Gerês welk gebied ik nog niet kende en erg mooi moest zijn. Het was er best fris met een graad of 12. Als de zon even doorkwam was het lekker. Daar genoten van de prachtige natuur, de watervallen, het boerenleven en de lieve mensen.

Zondagavond vertrokken richting Chaves voor mij nog een onbekend stadje. Mooie streek vlak aan de Spaanse noordgrens. Lekker in de rondte gestiefeld, fantastisch gegeten en gedronken. Toen ik om de rekening vroeg mocht ikzelf bepalen wat ik wilde betalen. Prachtig, maar altijd in mijn nadeel. Chique hotel voor een nachtje! 
De volgende ochtend richting Arcossó, een minuutje of 20 zuidwaarts. Veel natuur, wellicht het gebied met de meeste microklimaten, weinig bewoning en een prachtige wijngaard vol oude tradities en ontzettend lieve mensen. De druiven worden daar nog veel met de voeten getreden voor meer extractie van smaak en geur. Plus natuurlijk goddelijke wijnen welke wij tijdens de lunch allemaal hebben doorgenomen. Dank Amilcar en Gabi!

Einde middag verder richting Douro naar het plaatsje Favaios. Een nachtje slapen langs de schitterende rivier de Tua. s ‘Ochtends richting Adega de Faísca/ Secret Spot Wines voor een toertje door de gaarden in de verborgen vallei. Hét state of the art wijnhuis welke mooie wijnen produceert. Hier worden de druiven in veel gevallen ook nog met de voeten getreden. Wijnen proeven en fijne gesprekken. Dank Hugo en Gonçalo!

Het werd steeds warmer en zon scheen volop. Dit zou ook niet meer stoppen.
Verder zuidelijk naar onze producent van Dão wijnen. De streek rondom de stad Viseu. Mooie dikke wijnen waar Maria onder de indruk van is. Prachtige natuur en weer zo’n verborgen vallei. Kuierend door de wijngaarden met Tatiana en vervolgens de ontmoeting met João Pedro (wat een lieverd is dat toch). Verschillende druivenrassen uit de rvs-tanks proeven om te evalueren wat de potentie is. 
Vervolgens nieuwe jaargangen uit de fles geproefd. Het fijne van de wijnen die Maria importeert is dat ze geen jaar hetzelfde zijn. Zon, regen, temperatuur en creativiteit van de wijnmakers bepalen de smaak, alcohol percentage en levendigheid. Dank João Pedro en Tatiana.

Normaliter zou de volgende stop Bairrada zijn voor een bezoek aan mijn belangrijkste wijnhuis Luís Pato Vinhos. Ware het niet dat Luís Pato zelf, en lieve dochter Maria João, tevens zelf wijnmaakster,  niet aanwezig waren. Dus ben ik door gereden richting Colares waar een uitnodiging voor mij klaar lag om daar de dag door te brengen. Dit werd één van de meest bijzondere dagen! 

 

Op uitnodiging van Bruno Lorriente, mijn man voor de bijzondere wijnen van de Azoren. 
Bruno had zijn vriend Luís geregeld om mij een masterclass Colares – en Azoren wijnen te geven. Bruno is een bescheiden lieverd in tegenstelling tot Luís. 

Wat een prachtige man van de wereld met een ongekende knowhow aangaande Colares. Wellicht een van de meest bijzondere wijngebieden van Portugal. Colares licht vlakbij Lissabon aan de kust bij het sprookjesachtige Sintra. Colares bekend om zandgronden waar bijzondere wijnen vanaf komen. Door het oprukken van de urbanisatie worden wijnenstokken verbouwd op zandgrond steeds schaarser en duurder. Maria is zeer onder de indruk van de wijnen die we daar geproefd hebben. Prachtige complexe bijzondere wijnen welke ook zeker deze kant op gaan komen. Na een prachtige toer door Colares een heerlijke lunch in Azenhas do Mar met Bruno, Luís, de grote baas, en een leuke man van de wijn commissie. Vervolgens nog lekker wezen zwemmen.
Dank mooie mannen!

Nu op richting Torrão aan de grens met Península de Setúbal en de Alentejo voor een ontmoeting met Pépé. Wijnmaker en nog veel meer van Herdade do Portocarro. 

Het is inmiddels avond dus eerst een slaapplekkie in Alcacér do Sal vlak in de buurt geregeld. Lekkere schelpjes gegeten en een fijne nachtrust. 10.00 uur was de afspraak met Pépé en zoals altijd kunnen wij het erg goed vinden samen, zowel aangaande de wijn als andere belangrijke zaken van het leven. Prachtige proeverij van zeer exclusieve wijnen. Pépé verbouwd trouwens ook kostelijke biologische rijst en bijzondere bloem.

Einde middag in een ruk richting Algarve om vrienden te ontmoeten en te genieten van nog wat dagen voor mijzelf.  Van Torrão naar de Algarve is eigenlijk één “rechte” weg die erg goed te doen is. Dit in tegenstelling tot autorijden in het midden en Noorden waar je om 10 kilometer vooruit te komen,  1200 bochten tegenkomt. Dan weer wel met alleen maar prachtige vergezichten. 
Al met al 4 tanks leeg gereden.

In de Algarve was het heerlijk warm, ook met vrienden. Heb ook erg genoten van mijn ontmoeting met schrijver en columnist Arthur van Amerongen. Ik geniet al tijden van zijn columns en boeken. Maria heeft daar 2 dagen mogen verblijven en is lekker in de watten gelegd door de Don en zijn lieve Carry. De Don zelf zal ik volgende week weer in koud Nederland ontmoeten voor de presentatie van het vriendenboek van Conny Mus, de legendarische Midden-Oosten reporter, dat Arthur voor zijn ouwe gabber samenstelde. 

In een volgend blogje zal ik dieper ingaan op de afzonderlijke wijnhuizen en de bijzondere dingen die daar gebeuren.

Saúde!

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel