# Mijn wijnreis naar Het Beloofde Land

- november 2017 -

Afgelopen maand mocht ik weer 10 dagen naar Portugal op zoek naar de betere Portugese wijnen.

Geland in Porto, auto halen en rechtstreeks naar m’n favoriete boer Alexandre Freitas in Vila Pouca de Real in Midden-Noord Portugal. Alexandre ken ik door onze samenwerking met de True Nature Foundation en is door de jaren heen een fijne vriend geworden. Via hem komen onze eigen label producten Azeite da Maria, Vinho da Maria en Mel da Maria. We willen dat aanbod graag uitbouwen. Eerst langs de jamboer om het een en ander te proeven van deze natuurlijke zoetheden. In januari komen deze jams bij MariaGomes.nl in de shop.

Daarna een heerlijke lunch in Vila Pouca: konijn met rode Portugese wijn?. Vervolgens een kleine bergtour door de omgeving en genieten van de geuren en mooie uitzichten. De zon schijnt uitbundig en dat zou ie de hele trip blijven doen: geen wolk gezien en voortdurend net boven de 20 graden. Ook voor Portugal best bijzonder in november. De schoonvader van Alexandre was jarig en dat houdt daar in 2 dagen feest. ‘s Avonds kwam de familie. Samen met hen en vele boeren uit het dorp hebben we met z’n allen genoten van een 8 jaar oud schaap dat 28 uur had staan pruttelen, de lekkerste ham en kazen vergezeld door lekkere wijnen en mooie aguardente. Die avond kon ik in het huisje van z’n schoonouders blijven ‘slapen’. Dat viel niet mee met 10 waakhonden op het erf…
 


Feest met de locals bij Alexandre thuis


60 jaar oude port proeven van Renato João

De volgende dag hebben Alexandre en ik de Maronese koeien gevoerd met de 4 wd vol met stro. Een hele bijzondere ervaring. Deze beesten lopen altijd vrij in de rondte en produceren goddelijk vlees. Het mooie is dat de Maronese kudde beschermd wordt door een ezel, tegen aanvallen van wolven. De ezel blijkt geen genade te kennen voor de wolf.


Alexandre en de ezel

Ook nog de Bizarro varkens en de paarden gevoerd en vervolgens samen richting Regua gegaan, waar onze boer Renato João onze goddelijke 35 jaar oude Port produceert en tevens verantwoordelijk is voor de productie van onze olijfolie. Wat een bijzondere man en wat een coole plek.


Rvs bij Renato João

 

Daarna richting Valpaços, Transmontana in het noordoosten. Een desolaat gebied. Ruig en prachtig en je komt er praktisch niemand tegen. Dit gebied bestaat uit Terra quente (hete aarde), waar onze honing en amandelen vandaan komen en Terra frio (koude aarde). In de zomer zijn de temperatuurverschillen hier aanzienlijk. Heerlijke Portugese wijnen geproefd in Sonimn van de gelijknamige Quinta met een goddelijke late lunch. Geluncht hadden we al eerder op de dag met een groot gedeelte van het gezelschap van de avond ervoor om de verjaardag met schoonpapa nog eens te vieren, ditmaal geit met rode wijn?. Een mooie afsluiting van een warm bezoek.


Late lunch bij Sonimn


Transmontana

 

#Bezoek aan Luís Pato Vinhos

De volgende dag ging ik naar de Bairrada naar mijn geliefde wijnhuis Luís Pato Vinhos waar ik heb afgesproken met Luís en zijn fijne dochter Maria João. De rit er naartoe is normaal schitterend, maar was deze keer nogal pijnlijk. Zoveel gebied verbrand en zwart geblakerd, kilometers lang; ik heb schat ik wel een uur door geblakerd gebied gereden. De wetenschap dat er ook zoveel mensen zijn omgekomen ?. Gelukkig is de overheid voornemens het volk te compenseren. Hopen dat ze dit gaan waar maken. Enfin, aangekomen bij de Quinta bleek er hoog bezoek aanwezig te zijn, namelijk de sommelier verkozen tot beste van Europa: de Let Raimonds Tomsons, en Daniele Costa van ViniPortugal. Samen de kelders in om bijzondere wijnen uit de vaten te proeven. Ook een orange wijn die Luís op de markt brengt. Heel bijzonder allemaal.


Uit de barrels proeven bij Luís Pato

Vervolgens met z’n allen kip piri piri eten in Anadia, onder het genot van enkele oude jaargangen uit de kelder van Pato. Kostelijk! Slapen deed ik in een van de huisjes van de Pato familie. En wakker worden met uitzicht over de Rebel wijngaard, niet slecht…


Frango piri piri


Rebel vineyard

De familie Pato is een bijzondere familie die al sinds de 18e eeuw in de wijn zit. Luís zelf is een van de meest innovatieve wijnmakers ter wereld, die elk jaar spontaan met nieuwe ideeën aangaande het wijnmaken komt. Zijn dochter Maria João werkt mee in het bedrijf en is zeer creatief en vooral erg lief, net als Luís. Luís Pato wordt ook wel Mr. Baga genoemd. Baga, de druif uit de Bairrada die overeenkomsten heeft met de Italiaanse Nebiolo druif; elke wijn die Luís Pato van Baga maakt is anders.


Pato-land

 

#Op naar de Algarve

Na dit bezoek was ik een paar dagen vrij. Eerst naar de Costa Caparica op het schiereiland Setúbal. Een prachtige kustlijn met in november praktisch verlaten stranden. Voor een Portugees is het toch een soort winter al is het 22 graden... Wat mij opviel aan de Portugezen toen ik het strand verliet is dat ze met een auto of 50 naast elkaar gaan staan met de neus naar de zee, en vervolgens in de auto genieten van het uitzicht?.

Toen in één ruk door naar de Algarve om wat lieve mensen gedag te zeggen en te genieten van het warme weer en de zee. De eerste jaren dat ik Portugal bezocht kwam ik vooral in de Algarve. Deze provincie bezoek ik praktisch elke trip weer aangezien ik daar veel lieve Portugezen heb leren kennen die ik dan ook graag bezoek. Buiten de zomer om is de Algarve een heerlijke provincie. Tevens had ik een leuke afspraak met de door mij zeer gewaardeerde chef Michel van der Kroft. Die bij restaurant "t Nonnetje 2 sterren bijelkaar gekookt heeft; zijn keuken is mede geinspireerd op de Portugese keuken. Die vrijdag zou hij samen met veel andere sterrenchefs uit heel Europa koken in sterrenrestaurant Vila Joya in Albufeira. Een prachtige lokatie aan het strand. Helaas had Michel dikke vertraging en was ons onderhoud maar kort, want er moest gekookt worden. Wel leuk zijn vrouw ook even te ontmoeten, Maria do Ceu, aan wie Michel zijn prachtige ravioli gerecht met Quiejo da Serra opgedragen heeft. Ook fantastisch om door de keuken te mogen stiefelen tussen al deze topchefs: wat een energie en passie straalt daar vanaf.


Sculptuur bij Vila Joya


De tuin van Vila Joya

Een van de plekken waar ik daarna naartoe ben gegaan is Ilha d’Armona: een zandbank voor de kust van Olhão, een prachtige plek. Tijdens het seizoen varen er veerbootjes heen en weer tussen het vaste land en de zandbank. Deze keer was ik te laat in het seizoen voor de veerpont, maar er bleek een visser zo aardig mij voor 10 euro naar de zandbank te brengen en een paar uur later weer op te halen. Daar kwam ik aan op de zandbank. Helemaal alleen, wat een heerlijk gevoel alleen op een eiland. Ik heb daar dan ook uren in de blote kont gewandeld en gezwommen.

Daarna genoten aan de Costa Vicentina, de westkust van de Algarve. Een prachtig stuk Portugal waar je je op de maan waant en fantastisch kan surfen. Dat heb ik daar natuurlijk gedaan. Tijdens het seizoen kun je daar prima een surfplank huren. Deze verhuur bleek helaas dicht. Gelukkig waren er reeds een aantal surfers aanwezig en mocht ik een plank lenen en heb toch heerlijk anderhalf uur met de golven kunnen spelen.

Praia Castelejo

Surf Castelejo, Reggie

 

#Terug naar de regio Lissabon

Na een paar dagen Algarve terug naar Península de Setúbal voor een afspraak met Casa Agricola Horácio de Simoēs voor het proeven van de meest bijzondere Moscatels. Wat een godendrank! Dit huis produceert ook enkele wijnen, welke bij mij zeer goed in de smaak vielen. Wijnen van zeldzame druivenvariëteiten als Bastardo en Boal: deze zijn vanaf eind januari te bestellen via MariaGomes.nl. De wijnen komen van 90-jaar oude wijnstokken en alles wordt uiteraard hand geplukt, met de voeten getreden en men laat de most zijn werk doen.

Adega Horácio de Simoēs

Moscatel barrels Horácio de Simoēs

Vanaf eind januari verkrijgbaar

De volgende ochtend nog een frisse duik en op naar het vliegveld naar Lissabon voor vertrek. Wat waren het weer een kostelijke 10 dagen vol mooi weer, schitterende natuur, de meest bijzondere mensen, supervers eten, goddelijke wijn en de taal die klinkt als een gedicht.

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel