# Waarom mag een wijn niet naar druif smaken?

Wijn, de godendrank gemaakt van druiven, met aroma’s van pijnboom, vanille, zwarte bessen, leer, stal, gekookte groentes, frambozen, tropisch fruit, en ook nog mineralen en tannines, et cetera et cetera.

Ik weet nog dat ik mijn eerste wijncursus deed in een hotel aan de Willemsparkweg in Amsterdam. Ik had me vóór die tijd al goed ingeleefd in de wereld van Portugese wijn, en ging regelmatig met een vriend mooie wijnen kopen bij speciaalzaken. Zo zaten we één keer in de week heerlijk te proeven en combineerden we de wijnen met lekkere happen. Na de introductie bij de cursus en het openen van de eerste fles werd mij gevraagd wat ik proefde in deze wijn. Mijn antwoord was: “Vooral druif”. Iedereen lag dubbel van het lachen. Not done!

Wat opviel tijdens de cursus was dat de meeste cursisten (toch vooral mensen die hun smaak nog moesten ontwikkelen) het moeilijk vonden aan te geven welke aroma’s en smaken in hun glas naar boven kwamen. Pas als Flip, de cursusgever, ging roepen dat er appel of citrus in zat, proefden we dat opeens allemaal.


# Oorzaken van smaken

De aroma’s en smaken waar we het over hebben zitten wel degelijk in de wijn. Dit heeft verschillende oorzaken:

De druivenvariëteit speelt hierin een grote rol. De Baga druif uit de regio Bairrada staat bekend om z’n frambozen, zwarte olijf, pijnboom en eucalyptus, terwijl de Sauvignon Blanc uit de Loirestreek veel meer bekend staat om de pissige buxus aroma’s (ja, ook dat zit in wijn). Nu ben ik ervan overtuigd dat als je de Baga in Nederland zou planten deze aroma’s niet aanwezig zullen zijn. De druif zal in ons klimaat zijn rijpheid nooit bereiken. Ook is ons terroir totaal anders. Je hoort wel eens mensen zeggen: “Ik hou alleen van Chardonnay.” Eigenlijk een beetje gek, want Chardonnay wordt over de hele wereld aangeplant. En deze druif smaakt in Zuid-Afrikaanse wijn heel anders dan in een Chileen of de Bourgogne (Chablis).

Dan is de grond, het terroir, dus ook belangrijk. Graniet, zand, klei, kalk, allerlei bodemvariëteiten die hun invloed hebben. Klei geeft vaak wat diepere wijnen terwijl graniet weer mineraliteit kan afgeven.

Dan het klimaat waar de wijngaard ligt. Koude, warmte, regen en hitte: ook dit doet wat met de smaak. Hoe meer zon hoe meer suiker in de druif, suiker wordt alcohol dus hoe meer percentage alcohol in de wijn. Dit worden vaak diepe volle wijnen met veel gestoofd fruit. Ligt de wijngaard dicht bij zee dan geeft dit een ziltige hint aan de wijn. De wijngaarden van Luís Pato bijvoorbeeld zijn omgeven door pijnbomen en eucalyptus, welke aroma’s we dan ook terugvinden in veel van zijn wijnen.

En dan last but nog least: de wijnmaker, de vinificatie methode en de rijping. De meeste wijnen vergisten eerst een paar weken in rvs ketels onder gecontroleerde temperatuur. De jonge wijnen worden vervolgens vrij snel gebotteld en zijn vaak fruitig en soepel, soms wat hard. De duurdere en vaak dus ook bijzondere wijnen krijgen na de eerste meestal een tweede vergisting en rijpen door op houten vaten. Deze wijnen geven dan vaak de houtsmaak af wat resulteert in een vanille aroma, meer complexiteit in de wijn en stevigere tannines. Maar elke wijnmaker zijn eigen stijl: José da Mota Capitão van Herdade de Portocarro vergist alle wijnen gelijk in gebruikte houten ketels. Wat resulteert in een heel bijzonder assortiment wijnen met heel specifieke aroma’s.

Er zijn wijnen die in een laboratorium worden gemaakt: die zijn vaak prachtig, gelikt en in balans. Goedkope supermarktwijnen worden daar ook nog eens op smaak gebracht met suikers, zuren en smaakjes. Bij die laatste wijnen is het pure van de wijn, de regio, het klimaat, het terroir en de handtekening van de wijnmaker dus niet of op z’n minst erg moeilijk te proeven. En aangezien het een recept is, zullen deze wijnen elk jaar hetzelfde smaken. Met de meer natuurlijke wijnen is het elk jaar maar weer afwachten hoe de druif het klimaat heeft overleefd. 

Ik ben dan ook meer van de natuurlijke wijnen, veel interessanter om te proeven en te drinken en wanneer met mate gedronken beregezond: maar daarover meer in een volgende blog!

Saúde!

 

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel