# Huiswijn

Huiswijn: de wijn die door restaurants wordt aanbevolen als hun toegankelijke wijn en tevens per glas verkrijgbaar is. Meestal voor een redelijke prijs. Mijn ervaring is dat het gros niet zo lekker is, al gaat het wel vooruit. Tegenwoordig is de keuze wat ruimer en worden er meerdere wijnen ook per glas geschonken. Waardoor er meer kans is dat er een aardige wijn tussen zit.

Zoals bekend is wijn en andere drank voor restaurateurs een belangrijk deel van de omzet. Om die reden is de huiswijn vaak een goedkope wijn waar een aardige marge op gemaakt wordt. Het zou fijn zijn als de restaurants een betere wijn zouden inkopen, fijn voor de klant en ook voor het restaurant lijkt me. Buiten lekker eten is een fijne wijn net zo belangrijk. En met goede wijn kun je jezelf ook op de kaart zetten. We zijn als consument steeds meer op zoek naar kwaliteit: willen we nou nog steeds zo’n goedkope slobber?


#Most dat nou echt?

In de supermarkten wordt ook huiswijn verkocht onder het eigen huismerk. Deze zijn over het algemeen van erbarmelijke kwaliteit en kosten meestal niet meer dan 3 euro?? Hoe kan dat?

Het programma Keuringsdienst van Waarde heeft laten zien dat voor veel huiswijn reeds uitgeperste gedroogde most wordt verscheept naar (bijvoorbeeld) Nederland. Handige bijkomstigheid: geen accijns. Deze wordt aangevuld met restwater van de Nuon. Vervolgens gist erbij, in de fles en klaar is de huiswijn. Bah. 

Het zal niet met alle supermarkt-huiswijnen zo gaan. Je kunt natuurlijk ook slechte wijn in bulk kopen en vervolgens in het laboratorium met suikers en zuren gaan spelen, zodat er voor veel mensen een acceptabele wijn ontstaat. Het item van de Keuringsdienst was voor mij een bevestiging van de slechte smaak van supermarkten: hoe kan het dat je dat wil verkopen? Maar daarna de verbazing dat mensen dit nepproduct gewoon blijven kopen en er dus met de informatie weinig gedaan wordt. Benieuwd naar de uitzending? Kijk 'm hier.

#Echte wijn

Onderstaand een overzichtje waarin helder wordt waar de kosten van wijn vandaan komen. Echte wijn.

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel