# Over wijn medailles, stickers, punten en recensies

-juni 2017-

Persoonlijk vind ik het niet zo belangrijk al die punten en medailles. Al kan ik niet ontkennen dat de wijn makkelijker verkoopt als de fles behangen is met medailles.

Om een medaille te verkrijgen moeten de wijnproducenten hun wijnen opsturen naar commissies en wijnconcoursen, die ze vervolgens gaan beoordelen. Hiervoor wordt ook nog een aardig bedrag betaald. Niet iedere wijnboer heeft daar zin in of hecht daar waarde aan. Daardoor zijn er wijnen die nooit een medaille zullen krijgen, maar wel van uitmuntende kwaliteit zijn.

Er zijn nogal wat medailles te vergaren in een wijnjaar. Parijs, Brussel, China, Ljubljana, concoursen te over om prijzen te pakken. Als de producent heel erg zijn best doet kunnen er zoveel stickers op de fles dat het etiket niet eens meer te lezen is. Zelf hebben we ook zo’n fles die eerder lijkt op een Russische generaal en wel degelijk fantastisch is (Quinta Vale d’Aldeia tinto grande reserva).

Dan zijn er ook nog de beroemde wijnkenners die punten uit delen. De beroemdste is wellicht de Amerikaan Robert Parker, bekend van de Parkerpunten. Mijn persoonlijke favoriet is Jancis Robinson: deze Engelse dame geeft ook punten en is gek op Portugese wijn?. Hoe zij over wijn en de wereld van wijn spreekt is een lust voor het oor. Veel van onze wijnen scoren hoog bij deze beroemdheden.

Van de andere kant gaat het verhaal dat enkele luxe Bordeaux huizen zover gaan dat ze wijn precies zo maken om zeker te weten dat ze in de smaak van Parker vallen, om zo dik te scoren op de Amerikaanse wijnmarkt.

Raar iets is dat er wijnproducenten zijn die zelf een gouden sticker op de fles plakken waar dan bijvoorbeeld ‘handpicked’ op staat. Deze sticker betekent dan eigenlijk niks, maar is bedoeld om de koper te misleiden met het idee dat hij of zij een wijn heeft aangeschaft met een echte gouden medaille. Al onze wijnen worden gemaakt van handgeplukte druiven. Dat behoeft geen sticker ?!

Kortom: smaakt blijft heel persoonlijk. Een hoge puntenscore geeft aan dat een wijn zeker niet slecht is. Maar je moet er wel van houden.

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel