# Over vinho verde

- juli 2016 -

Een wijnimporteur van Portugese wijnen kan niet zonder Vinho Verdes. Heerlijke, frisse wijnen met een lichte bubbel en een relatief laag alcohol percentage van rond de 12%.

Vinho Verde wordt in het noordwesten van Portugal gemaakt. Vinho verde: letterlijk vertaald ‘groene wijn’. Maar dat wordt niet bedoeld met deze naamaanduiding: met ‘groene wijn’ wordt eerder ‘jonge wijn’ bedoeld, en doet tevens denken aan het frivole, groene landschap aldaar. Vinho Verdes staan bekend om hun bubbeltje, die op natuurlijke wijze ontstaat tijdens de tweede (malolactische) vergisting. 

Van oudsher zijn Vinho Verdes rood of wit. De laatste decennia echter is de rode steeds meer naar de achtergrond verdwenen: deze heeft net als de witte de frisse bubbels, maar kan nogal wrang zijn. Bij de volgende bestelling zal ik er wat van bestellen om jullie in de gelegenheid te brengen deze te proeven.

De basis Vinho Verde is tegenwoordig dus vooral wit en vaak gemaakt van de druivenvariëteiten Loureiro, Trajadura, Azal en Arinto. De luxere Vinho Verdes worden gemaakt van de edele Alvarinho druif.


#De regio Vinho Verde

Deze regio staat voor velen bekend als groen, fris, sierlijk en vooral mooi. Net als de wijn eigenlijk. Raar dan om te weten dat het het dichts bevolkte gebied in Portugal is, waar zo’n 4 miljoen van de 11 miljoen Portugezen wonen. Een kwart van de bevolking werkt er in de landbouw. Er waren vroeger ook veel textiel- en schoenfabrieken en meubelmakerijen, maar daarvan zijn er intussen een stuk minder van door de nieuwe ‘goedkope’ Eurolanden en de goedkope producenten in het verre Oosten.


#Klimmers

Veel landbouw dus: vroeger waren er veel boeren die op kleine percelen hun druiven lieten groeien, vaak in combinatie met aardappelen, groentes en ander fruit, en hadden ze ook nog eens kippen en konijnen lopen. Het was gewoon zoeken naar ruimte, waardoor dankbaar ze gebruik maakten van het feit dat de druivenplant een klimmer is. Ze lieten ‘m zelfs in bomen klimmen. Dit had ook te maken met dictator Salazar: hij verbood wijnbouw, dus moest het wat minder opvallen. Een karakteristiek beeld van de wijnoogst in deze regio waren de hoge trappen, waarvan gebruik gemaakt moest worden, om bij de druiven te kunnen komen.


#Encruzado

De professionele wijnboeren gebruiken tegenwoordig praktisch allemaal het 'encruzado' systeem, wat inhoudt dat de druiven minimaal een meter vanaf de grond groeien. Goede reden hiervoor is dat ze dan niet door het zeer vochtige klimaat aangetast worden door schimmels of rotting. 

 

#Onze Vinho Verdes

De Vinho Verdes die wij nu in huis hebben zijn alle van Casa do Cello en Adega da Torre. Met als wijnmakers voor Casa do Cello, paulo Ruão. En voor de Adega Casa da Torre is dat Hugo Linton. Beide toppers.

    
 

 • #Van Casa da Torre de ...Quinta do Cruzeiro 2018 Dé zomerwijn.
  Van de druivensoorten Loureiro en Arinto en Trajadura.Een heerlijke Vinho Verde. aroma van appel en citrusfruit. Deze proef je weer terug in de mond, samen met zachte zuren, een amandeltje en zeer fijne bubbels. 

   
 • #Alvarinho van Casa do Cello - Quinta de SanJoanne
  De onovertroffen Vinho Verde van de Alvarinho druif: harmonieus, elegant en zeer smaakvol. Een aroma van citrus, banaan en ananas. Lekker boterig en mineraal.Gastronomisch met een mooie finisch.

   
 • #Quinta do Cruzeiro ongefilterd 2017
  Een Vinho Verde van de druiven Alvarinho en Loureiro. Aroma's van tropisch fruit, lekker vettig en mooi in de zuren wat hem lekker fris maakt. De perfecte wijn voor alle visgerechten.

      *  #Quinta do Cruzeiro reserva

         Top Vinho Verde gemaakt van de edele Alvarinho druif en een witte mix uit             perceel. Een wijn welke 9 maanden gerijpt heeft in gebruikt Frans eiken met battonage. Nog steeds fris en delicaat met hints van tropisch fruit en diep mineraal. Mooi complex en harmonieus.  Ideaal met gegrilde vis en zefruit.

 

 

 • Sousao tinto
 • Een uitzonderlijk soepele frisse rode Vinho Verde. De 4 maanden houtrijping geven hem dan weer een beetje body. soepele tanines, een bak vol rood fruit, een Portugese wijn om in te bijten.

 

 

#Late harvest

En dan als laatste: onze Winter Harvest 2009. Het huis van Quinta de Carapeços heeft een noviteit geproduceerd: de eerste Late Harvest geproduceerd in de Vinho Verde streek! Na met verschillende druivenvariëteiten geëxperimenteerd te hebben bleek de Espadeiro druif hier uitstekend geschikt voor te zijn. Deze druif wordt normaliter vooral gebruikt om rosé Vinho Verde te maken. 
 

#Krenten

De overgrootvader van Miguel Abreu, de huidige co-eigenaar en marketing manager van Quinta de Carapeços, had de gewoonte om sommige van de druiven aan de wijnstok te laten en laat te plukken, opdat de familie op oudejaarsavond van de ‘Corinthians’ (gekrente druiven) kon genieten. Druiven eten op oudejaarsavond is namelijk een eeuwenoude Portugese en Spaanse traditie. De vader van Miguel, inmiddels 87 jaar, besloot van deze gekrente druiven de Winter Harvest te maken en zo ontstond een bijzondere, nieuwe traditie.
 

#De moeite waard

De druiven worden dus begin februari, aan het einde van de winter, pas geplukt en vervolgens geperst. Er ontstaat dan een zeer geconcentreerde most die na een langzame maceratie en 1 jaar houtrijping resulteert in een unieke levendige dessertwijn met hints van honing en gedroogd fruit. Zacht in de mond, zoet en een zeer lange afdronk. Door dit systeem verliest de wijnboer 2 van de 3 oogsten, doordat je een jaar verliest in de groei van de wijnstok. Maar het is het allemaal zeer waard. En voor degenen die geduld hebben: deze wijn gaat nog 100 jaar mee op fles.

Quinta de Carapeços

In 2005 begon ik als wijnimporteur met Vinho Verde. Ik ben echt blij nu zo’n mooi reeks Vinho Verdes in huis te hebben. Er gaat geen week voorbij zonder dat ik terugdenk aan mijn ritten door de streek. Sprookjesachtige natuur waar je je ogen niet vanaf kunt houden. 

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel