# Portugal en zijn druivenrassen

Portugal en zijn druivenrassen

- juli 2016 -

Portugal ontwikkelt zich op het moment enorm als toonaangevend wijnland, en houdt zich vooral vast aan de eigen druivenrassen. Zo onderscheidt het zich van andere landen. Portugal heeft meer dan 150 inheemse druivenrassen.

Onze Portugese wijnen zijn van de volgende druiven gemaakt.


WITTE DRUIVEN

#Alvarinho

Een edele witte druif die vooral in de Vinho Verde streek verbouwd wordt. Een druif met een goede opbrengst die ook wel Galego of Galeguinho genoemd wordt. In Spanje heet hij Albariño. Een druif met een mooi aroma, jasmijn, sinaasappelbloesem en vooral appel, die een alcoholpercentage van rond de 13% geeft. Van de Alvarinho druif worden de beste Vinho Verdes gemaakt die tevens langer houdbaar zijn. En heel bijzonder: wij hebben een witte Douro wijn van 100% Alvarinho.


#Antão Vaz

Een druif die erg goed tegen droogte kan en daarom vooral in de Alentejo verbouwd wordt. Antão Vaz geeft een hoge opbrengst. Hij bloeit vrij laat en geeft een hoog alcoholpercentage. Antão Vaz geeft zeer aromatische, citroenkleurige wijnen. Hij wordt vaak in blends gebruikt.


#Arinto

Familie van de Riesling druif. Ook wel Padernã genoemd in het Vinho Verde gebied, en elders in Portugal ook wel Cerceal of Azal Galego. Een laat rijpende, top, witte druif die door heel Portugal wordt aangeplant, maar vooral in de regio Bucelas. Deze druif zit flink in z’n zuren en is dus ook goed geschikt voor de productie van mousserende wijnen. Een druif die een hint van citroen afgeeft en minerale frisheid. Arinto wordt vooral in blends gebruikt  


#Azal branco

Een druif die vooral belangrijk is in het Vinho Verde gebied. Een goed productieve druif die laat rijpt. Geeft wijnen met een delicaat aroma en een flinke zuurgraad. Ook wel Pinheira of Carvalhal genoemd.

#Boal van setubal

Er zijn verschillende variateiten van de Boal, Er is er 1 die alleen op Madeira thuishoort, er is de algemene Boal branco die her en der in Portugal te vinden is. Onze Boal komt van het schiereiland Setubal en is zo goed als uitgestorven, ze geeft elegante complexe wijnen. Casa Horacio de Simoes heeft hem weer doen herleven en produceert een fijne witte wijn van deze unieke druif.

# Sercial 

Deze druif kom je tegen in witte ports. De mooiste Madeira wijnen komen van deze druif. Sercial geeft mooie zuren en een complex aroma. Bij ons kom je hem in de witte wijn van Herdade do portocarro tegen.


#Gouveio

Ook wel Verdelho genoemd. Een witte druif die gebruikt wordt in Madeira wijnen, maar het ook erg goed doet in witte Port. Hij wordt ook gebruikt in de witte Douro wijnen, plus in de regio Dão. Een relatief zoete druif die ook zeer geschikt is voor de productie van dessertwijnen. Door het vele suiker in deze druif geeft hij een hoog alcoholpercentage.


#Maria Gomes

Deze druif verandert van sekse. In de Bairrada wordt ze Maria Gomes genoemd, en in het zuiden Fernão Pires. Een druif met een hoge productie, en vroeg rijpend. Maria Gomes wordt overal in Portugal aangeplant, en vooral voor mousserende wijnen in de Bairrada gebruikt. Bij een vroege pluk blijven de zuren goed bewaard. Bij een late pluk verdwijnen de zuren en blijft een hoog alcoholpercentage over. Maria Gomes geeft bloemige wijnen met een hint van honing.  


#Moscatel

De Moscatel druif bestaat er in verschillende soorten, zoals daar zijn: Moscatel de Setúbal, Moscatel Roxo en Moscatel do Douro. Ze worden in heel Portugal aangeplant, meestal in kleine hoeveelheden, en hij wordt vooral voor blends gebruikt, waar ze dan wat zwoels meegeven. Vooral veel aangeplant op het schiereiland Setúbal alwaar er de vermaarde Moscatel de Setúbal van gemaakt wordt.


#Malvasia

Een witte druif die vooral bekend is van de Madeira wijnen. Wordt op het vaste land ook aangeplant en vinden we vooral in blends terug. In de Douro wordt hij vooral gebruikt voor de productie van witte Port.


#Rabigato

Rabigato (wat kattenstaart betekent) is een vroeg rijpende druif met een hoge productie. Wordt overal aangeplant in Portugal, maar vooral in de Vinho Verde streek en de Douro. Deze druif geeft kwaliteit witte Ports. Een druif met een hoog alcoholpercentage, fruitig en aardig wat zuren.  


#Trajadura

Een favoriete druif van de wijnmakers in de Minho. Vroeg rijpende witte druif die aromatische wijnen levert en veel gebruikt wordt in de Vinho Verde streek, waar hij het uitstekend doet. Wordt vaak in een blend met Loureiro gebruikt.

# MOSCATEL ROXO DE SETUBAL 

Een zeer zeldzame druif die in Portugal alleen op het Schiereiland Setubal voorkomt. Familie van de zeer zeldzameMuscat Petit a Grains. Ze geeft fraaie lichtrode tot roze wijnen. In de shop hebben wij een tweetal goddelijke Moscatels gemaakt van deze druif.

 

BLAUWE DRUIVEN

#Baga

Deze druif wordt in meerdere wijngebieden verbouwd in Portugal, maar vooral in de Bairrada, waar hij 90% van de totale aanplant voor z’n rekening neemt. Vermaard om het zwarte bessen aroma. Baga geeft goede bewaarwijnen met veel kleur en tannines.

#Bastardo

Een bijzondere druif die veel suiker met zich mee draagt dus alcoholrijke wijnen oplevert. Deze druivenstokken zijn zeer ziektegevoelig waardoor er steeds minder animo is voor de aanplant. Erg zonde hoor, de Bastardo geeft delicate wijnen met een fijn aroma. Vroeger veel gebruikt in Port's, nu steeds minder. Casa Horacio de Simoes heeft een Portugese wijn van Bastardo geproduceert van 90 jaar oude stokken. Heel bijzonder! Tevens wordt hier door hetzelfde huis een goddelijke likeur van gemaakt.
 

#Castelão

Ook bekend als Periquita (parkiet), João de Santarém, Trincadeira of Tinta Amerela. Deze druif is nogal ziektegevoelig en groeit wild. Toch wordt hij veel gebruikt, omdat hij mooie, volle, fruitige wijnen voortbrengt met een hint van frambozen, die lang bewaard kunnen worden. Hij komt in een aantal regio’s voor, maar vooral in de Alentejo.
 

#Espadeiro

Ook wel Padeiro genoemd. Rijpt zeer laat, maar is wel zeer productief. Geeft fruitige wijnen met een lichte kleur. Wordt veel in het Vinho Verde gebied gebruikt, waar hij veelal voor de rosé Vinho Verdes gebruikt wordt.
 

#Sousao

De roodste druif van Portugal met mooi, rood vruchtvlees. Deze druif is vooral aangeplant in het Vinho Verde gebied, waar hij ook Vinhão genoemd wordt. In de Douro wordt hij vooral in de rode Ports gebruikt. Sousão geeft dieprode, volle wijnen met flinke tannines en de geur van zwarte bessen.
 

#Tinta Amarela

Wordt tegenwoordig niet veel meer aangeplant, omdat hij nogal ziektegevoelig is. We komen hem echter nog steeds veel in rode Port tegen; de druif geeft veel tannines en een hoog alcoholpercentage. Vol van kleur en zeer aromatisch, pruimen en cacao.
 

#Tinta Barroca

Een topdruif voor de Portproductie. Een zoete druif met een hoge opbrengst. Deze druif levert stevige aromatische wijnen met flinke tannines en veel gedroogd fruit.
 

#Tinta cão (rode hond)

Een van de oudste Portugese druivenrassen. Levert mooie rijke wijnen op. Vooral gebruikt voor de Portproductie.
 

#Tinta Roriz

Ook bekend als Aragonez, en in Spanje Tempranillo genoemd. Belangrijk voor de productie van Port. Levert mooie rijke wijnen, met een relatief laag alcoholpercentage die toch lang bewaard kunnen worden. Met een kruidig en bloemig aroma.
 

#Touriga Franca

Een druif die zeer goed droogte en hitte kan verdragen en zeer hoge opbrengsten levert. Zorgt voor bloemig geurende wijnen. En wordt veel in de Port gebruikt. Het is dan ook de meest aangeplante druif in de Douro regio.
 

#Touriga Nacional

Eigenlijk de nationale druif! Zeer belangrijk voor de Portproductie. Een druif die hoge kwaliteitswijnen levert. Wordt veel gebruikt in de Douro wijnen, zorgt voor een hoog alcoholpercentage, stevige tannines met een geur van zwarte bessen, bloemen en munt. Zeer geschikt voor de productie van Vintage Port. 

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel