De conservenfabriek

Vis uit blik, visconserven, het wordt met de dag populairder. In Portugal zijn er recent zelfs restaurants geopend waar enkel visconserven op de menukaart staan. En uiteraard wijn. Ook komen er steeds meer winkels waar ze enkel de blikjes vis verkopen. MariaGomes.nl haalt haar blikjes bij Nero, een kleine fabriek waar met zorg en toewijding de lekkerste vis wordt bereid en met de hand ingelegd.

De winkel Maria do Mar in Portimão

#Conservas Nero

Het begon allemaal in 1680, toen de Italiaanse familie Nero naar Portugal emigreerde en zich vestigde in Sesimbra, waar zij startten met de productie van gezouten, gedroogde en geperste vis. Zij exporteerden deze vis voornamelijk naar Spanje en Italië. Na dit bijna 250 jaar gedaan te hebben opende de familie onder leiding van Amadeu Henrique Nero, 23 jaar oud, in 1912 samen met andere partners hun eerste conservenfabriek.

 

 

 

In 1930 won de vis van Amadeu een zilveren medaille op de Setubal Regional Exhibition. De fabriek exporteerde vooral naar andere Europese landen, maar ook naar Amerika en Azië. In 1989 echter moesten ze de fabriek sluiten wegens een grote crisis in de conservenindustrie. Het was onmogelijk de fabriek in productie te houden. In 1992 echter besloot de kleinzoon van Amadeu Henrique Nero, José Nero, de fabriek weer terug te kopen. Hij had het idee dat zijn corporate visie voor winst zou zorgen.

José bracht oude succesvolle merken weer tot leven: Catraio, Georgette en Naval. En in 2011 lanceerde hij iets heel nieuws, iets wat nog nooit was geproduceerd: LONG BLACK SCABBARD FILETS FISH in olijfolie, met groot succes. 

Het volgende filmpje is in het Portugees. Als je dat niet spreekt, toch even kijken. Voor de beelden van vroeger, het productieproces, echt de moeite waard.

José Nero is sindsdien altijd nieuwe producten of bekende producten in een nieuwe jasje blijven lanceren: tonijnfilet met rozemarijn, tonijnfilet met zeewier, tonijnfilet met gedroogde tomaat, zalmfilets met bonenkruid, en ga zo maar door. Ook wij van MariaGomes.nl verkopen enkele van deze bijzondere producten.

Onlangs is José Nero geassocieerd met een fabriek in de Algarve, genaamd Faropeixe, waar ze het eigen merk ‘Fides’ produceren.

 

#Werkwijze

Alle vis wordt duurzaam gevangen in het Portugese gedeelte van de Atlantische Oceaan. De visconserven van Nero worden op traditionele wijze geproduceerd: de vis wordt gestoomd langzaam gegaard en vervolgens handmatig in blik gelegd, zoals reeds generaties deden. Een handmatig proces kan langzamer zijn, maar biedt unieke voordelen in kwaliteit en smaak.

De combinatie van een eeuwenoude traditie met de kennis van nu zorgt voor een uniek product. 

 

 

Sardinevissers in de Atlantische Oceaan, mijn eerste vangst:

 

 

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel