WIJN & SPIJS

Je kunt uiteraard lukraak een wijn naast een gerecht zetten, en met een beetje mazzel heb je de juiste combinatie. In de praktijk zal dit vaak tegenvallen. Het mooie van de juiste wijn-spijs combi is dat je harmonie creëert. Het gerecht met de juiste wijn zal het gerecht beter doen smaken, evenals de wijn. Dit zorgt ervoor dat je optimaal geniet.

 

© Avalon Wijn & Spijs


Wijn en spijs…zoo belangrijk!
 

Eten moet je elke dag dus kan je er beter wat van maken. En elke avond weer leuk om te bedenken welke wijn we bij onze maaltijd gaan drinken. Regelmatig is het ook andersom: dan heb ik trek in een wijn en ga ik er vervolgens omheen koken.

Je kunt uiteraard lukraak een wijn naast een gerecht zetten, en met een beetje mazzel heb je de juiste combinatie. In de praktijk zal dit vaak tegenvallen. Het mooie van de juiste wijn-spijs combi is dat je harmonie creëert. Het gerecht met de juiste wijn zal het gerecht beter doen smaken, evenals de wijn. Dit zorgt ervoor dat je optimaal geniet.
 

#KWALITEIT

Ook qua kwaliteit is het fijn om te combineren. Bij een ordinaire hotdog dus geen mooie Reserva, liever een slobberwijntje. De Reserva drink je bij een lamsbout, een fijne ribeye of een mooie oude kaas bijvoorbeeld. Hoe dan ook: smaak is persoonlijk. Houd je alleen van rode wijn en vind je die overal lekker bij, hartstikke goed natuurlijk!
 

#WIJN EN REGIO

Het systeem werkt van oudsher eigenlijk zo dat waar de wijn geproduceerd wordt de gerechten uit de streek daar uitstekend bij passen. De kazen uit de Loire passen perfect bij de kruidige wijnen van daar. De stoofgerechten uit de Bairrada passen uitstekend bij de volle, rode wijnen geproduceerd van de Baga druif. In ons land bestaat deze cultuur niet. De kwaliteit van de wijnen die hier geproduceerd worden gaat nog steeds vooruit en er zit heerlijk spul tussen. Maar ja….dan het gerecht uit de streek, dat is er niet. Gelukkig zijn er een aantal restaurants die de mooiste dingen doen met de producten van eigen bodem en daar lekkere wijnen bij serveren.

Inmiddels is het zo dat ons kikkerlandje misschien wel een van de rijkste keukens ter wereld bezit. Elke keuken z’n restaurant. Toko’s, delicatessenwinkels en groothandels: de meest bijzondere producten zijn voorhanden.
 

#DE BASIS

Er zijn een aantal basisregels: rood vlees - rode wijn, vis - witte wijn. Op zich klopt dit nog. Maar alles hangt af van wat we met het vlees of de vis dóen. Vaak is niet het basisgerecht de grote smaakgever maar de sauzen, kruiden of dressings. De biefstuk met alleen wat peper en zout, ja dan inderdaad rood. Maar wat als de biefstuk met rode pepertjes en wat soja gebraden is, dan toch liever een droge rosé.
Sardines, gegrild of ingelegd, kunnen uitstekend licht gekoelde, halfzware rode wijn verdragen.
Salades gaan vaak lekker met een witte wijn. Maar wat als er spekjes of cashewnoten in verwerkt zijn, een stevige azijn, bospaddenstoelen of ansjovis?

De basislijnen staan in het schema hierboven.
Hieronder gooi ik er een aantal gerechten uit met passende wijnen uit onze shop.
Het is lastig om alle gerechten op te sommen, daar zouden we dan een extra site voor moeten beginnen… vandaar de keuze van een dertigtal gerechten om mee te beginnen. Deze zullen de komende tijd verder uitgebreid worden. Nieuwe ontdekkingen zullen zeker gedeeld worden.

Ga je zelf iets bijzonders op tafel zetten en je vind het gerecht er niet tussen: stuur dan een mailtje of bel even, dan kan ik je adviseren.

Bom apetit e saude,

Reggie


OVERZICHT WIJN EN SPIJS

door MariaGomes.nl - Reggie Smith

 

#VIS

 

ANSJOVIS

Bij de zilte visjes past een vinho verde uitstekend.


GEGRILDE VIS

Met de meeste gegrilde vis kun je alle kanten op met wit.


ZEEBAARS VAN DE BBQ

Bij de zeebaars is onze Infiel onweerstaanbaar. 


ZEEBAARS IN HET ZOUT

Wijnen die het zout prima overleven zijn kruidige, frisse, witte wijnen.


GEGRILDE SARDINES

Portugal's finest. Met vinho verde en soepel rood.


GEROOKTE ZALM

Gerookte zalm kan met veel wit. De über combinatie is met deze vinho verde.


CALAMARES

Lekker fris wit, de ideale combinatie.


FRUITS DE MER

Fruits de mer komt het beste tot z'n recht met frisse, droge, licht kruidige, witte wijnen.


KREEFT

Kreeft is fijn met een fijne vinho verde of de edele QVA Reserva Branco.


GAMBA'S VAN DE GRILL

Naturel het liefst met Infiel Branco. Mochten ze met pepers en knoflook bereid zijn dan weer kruidig, fris, droog.


MOSSELEN

Het lekkerst met droge, witte wijn.


OESTERS

Met rijk, subtiel wit.


AMÊIJOAS À BULHÃO PATO (VENUSSCHELPEN)

Ideaal met frisse vinho verde of de wat kruidigere, witte wijnen.


 

#VLEES

 

GEGRILD OF GEBAKKEN RUNDVLEES

Een mooi stuk vlees verdient een mooie, gelaagde rode.


HACHEE

De kruiden in de hachee hebben stevige, rode, complexe wijnen nodig.


HAMBURGERS

Een hamburger met z'n sausjes komt het best tot z'n recht met een soepele, fijne, rode.


CARPACCIO

Bij carpaccio kan wit, rood en rosé gedronken worden. Het is maar net waar je zin in hebt.


CHORIZO | CHOURIÇO

Pittige Iberische worst versus Iberische, pittige wijn of volle rosé.


JAMON | HAM

Fijn vlees, fijne wijn.


EENDENBORST

Erg plezierig met droge rosé of zacht rood.


GEGRILDE KIP

Met kip kun je alle kanten op. 


PEKINGEEND

Pekingeend bevalt mij het beste met licht, complex wit of een droge rosé.


FRANGO PIRI PIRI

Pikant, dus lekkere kruidige vinho verde. Of probeer eens een licht gekoelde rode.


GEITENVLEES - LAMSVLEES

Geit en lam zijn stevig van smaak en structuur, dus de bijpassende rode wijn ook.


  

#PASTA | PIZZA

 

PASTA PESTO

Rijk, fris wit past hier het beste bij.


PASTA - PIZZA MET BLAUWKAAS

Een krachtige, rode wijn komt hier goed tot z'n recht.


PASTA - PIZZA SCHELPDIEREN

Speel met wit.


SPAGHETTI BOLOGNESE

Droge rosé of halfzwaar rood is de Bolognese vriend.


 

#GROENTES

 

ASPERGES

Asperges hebben kruidige, witte wijnen nodig. 
De traditionele witte asperges met ham, ei en botersaus zijn ook lekker met wat minder kruidige wijnen.


CAESAR SALAD

Kruidig wit.


ERWTENSOEP | SNERT

Volle, ronde, rode wijnen of probeer eens onze bijzondere witte.


RATATOUILLE

Heerlijk met droge rosé. Ook heel lekker met een glijende witte.


HUTSPOT

Met stoofvlees liever een volle rode.


 

#KAAS

 

BRIE

Deze romige kaas is heerlijk met een volle witte en licht complexe, rode wijnen.


CAMEMBERT

Wat steviger dan de brie dus een kruidige witte, een droge rosé of een stevige rode.


FETA

Feta is wat ziltig, dus een lekkere, kruidige, witte wijn ernaast.


OUDE HOLLANDSE KAAS

Bij voorkeur een complexe, kruidige rode.


KAASFONDUE

Kaasfondue vraagt om droge, witte wijn. 


MANCHEGO

Manchego, Spaanse schapenkaas, heb je van jong tot oud. Dus qua wijn ga je van jong en licht naar complex en rijper.


MOZZARELLA MET TOMAAT

Salade caprese vind ik zelf het lekkerst met een kruidige, witte.


ROQUEFORT EN DE MEESTE ANDERE BLAUWKAZEN

Het lekkerst met een rijke dessertwijn, maar probeer 'm eens met een port of stevog rood.


  

#DESSERTS

 

AARDBEIEN

Bij de zoete aardbeien komen zoete wijnen het beste tot hun recht.


APPELTAART


CRÈME BRÛLÉE

Vrij zoet dus ook hier weer zoete dessertwijnen bij.


TIRAMISU

© 2017 - 2019 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en verrassende delicatessen uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.