# Enkele wijnregio’s in Portugal

Enkele wijnregio’s in Portugal

 

- mei 2016 -

#Vinho verde

Vinho verde wordt in het noordwesten van Portugal gemaakt. Vinho verde: letterlijk vertaald ‘groene wijn’. Maar dat wordt niet bedoeld met deze naamaanduiding: met ‘groene wijn’ wordt eerder ‘jonge wijn’ bedoeld, en doet tevens denken aan het frivole, groene landschap aldaar.

Vinho verdes staan bekend om hun bubbeltje, die op natuurlijke wijze ontstaat tijdens de tweede (malolactische) vergisting. Tegenwoordig wordt er steeds vaker een beetje koolzuur toegevoegd. In onze webshop verkopen we Vinho Verde van Quinta De Carapeços. Een prachtige quinta waar natuurlijke Portugese wijnen gemaakt worden.


#Douro

De Douro wijnen (Noord-Portugal) zijn een stuk complexer. Het bijzondere aan de druiven uit deze regio is dat deze voorheen hoofdzakelijk voor de productie van Port gebruikt werden, maar nu vooral in de ‘gewone Portugese wijnen’ gebruikt worden. Hierdoor ontstaan mooie, complexe wijnen die lang bewaard kunnen worden. De wijnbouw in de Douro is een vak apart, omdat de stokken tegen de steile rivieroevers van de rivier de Douro groeien.

Het bijzondere van het Douro klimaat is dat het in de zomer rond de 40 graden kan zijn, zowel overdag als ‘s nachts. Gemiddeld over het jaar ligt de temperatuur wel een stukje lager dan die in Lissabon, laat staan die in de Alentejo of de Algarve.


#Bairrada

Een stukje zuidwestelijker vinden we de Bairrada streek, waar vooral rode wijnen van de Baga druif gemaakt worden. Dieprode volle wijnen met diepgang. Voor de witte wijnen wordt vooral de druif Maria Gomes gebruikt, die wijnen voortbrengt met een frisse, bloemige smaak, met een hint van honing en citrus. De Bairrada is de enige vrij vlakke streek in Portugal, en doet daardoor soms bijna Nederlands aan.


#Dão

Iets boven het midden van Portugal vinden we de Dão, tegen het Portugese hooggebergte aan. Hier werden voorheen vooral bulkwijnen geproduceerd, en dan vooral rood. Tegenwoordig komt hier ook kwaliteitswijn vandaan, die wel opslag behoeven om de stevige tanines wat te verzachten. In het hooggebergte kan ook geskied worden: de maanden februari en maart zijn dan het meest sneeuwzeker.


#Rondom Lissabon

Rondom Lissabon zijn veel kleine wijnstreekjes, waar zeker pareltjes tussen zitten. Vlakbij de kust vinden we Colares, waar de wijnstokken op vooral zandgrond staan. Deze vind ik bijzonder om te noemen, omdat dit de enige streek buiten een stukje zuidwest-Frankrijk is die niet werd aangetast door het druifluisdebacle. In de 19e eeuw zorgde de druifluis ervoor dat het totale wijnareaal in Europa werd opgevreten. En druifluizen gedijen niet op zandgrond… Hierna werden Amerikaanse stokken geïmporteerd; deze waren resistent tegen de luis. Deze stokken mochten worden gebruikt als ze geënt werden met Portugese rassen. Zo kon Portugal weer verder met wijn produceren. Grappig is dat sommige Portugese boeren stiekem de Amerikaanse uitheemse stokken lieten doorgroeien om de verboden Vinho Americano illegaal onder de toonbank te verkopen. Welke ik helaas nooit meer ben tegengekomen in Portugal. Ik had ‘m graag eens geproefd.


#Setúbal

Vlak onder Lissabon ligt het schiereiland Setúbal, waar de vermaarde Moscatel de Setúbal gemaakt wordt. Een heerlijke dessertwijn die in Nederland vrij weinig wordt aangeboden. Wij werken met Casa agrícola Horácio de Simões, welke prachtige dessertwijnen produceert waar wij er 4 van verkopen. Ook produceren zij prachtige Portugese wijnen van 90 jaar oude stokken van bijna vergeten druiven variateiten als Boal en Bastardo. te vinden in onze shop.


#Alentejo

Het verre achterland van Lissabon tot aan de Spaanse grens, doorlopend tot de meest zuidelijke provincie de Algarve, en door tot de westelijke kust heet de Alentejo. Alentejo betekent letterlijk: ‘voorbij de Taag’ (Tejo). Dit is de warmste provincie van het land,met droge, hete zomers. Hier worden volle, fruitige wijnen met een relatief hoog alcoholpercentage gemaakt. Door de moderne wijnbouw en fermentatietechnieken komen hier tegenwoordig ook veel toegankelijkere wijnen vandaan.


#Algarve

In de Algarve worden eigenlijk veel wijnen in de Alentejo stijl geproduceerd, met veelal dezelfde druivenrassen. Alhoewel de koele zeebries hier weer iets ziltigs aan toevoegt. De Algarve werd vroeger door de rest van Portugal Afrika genoemd. Dit door de warmte en het weinige werk dat er voorhanden was. Inmiddels heeft de toeristenindustrie hier wel verandering ingebracht en is de Algarve redelijk booming. Door sommigen verguist door de vele toeristen, door velen ook geliefd. Zelf houd ik van de Algarve, al zul je mij daar in de zomer nooit tegenkomen. Buiten het seizoen is het voor mij een stuk beter toeven. Dan kun je zonder die toeristenkermis op veel plekken genieten. In januari overheerst op veel plaatsen het wit en de geur van de amandelbloesem, in februari het geel en het aroma van de mimosa. Het voorjaar ruikt aangenaam kruidig. En in de wintermaanden komt het regelmatig voor dat er heerlijke dagen of zelfs weken zijn van rond de 20 á 25 graden.


#Madeira

Dan is er nog het bloemeneiland Madeira, wat letterlijk ‘hout’ betekent. Bekend van de Madeira wijnen: heerlijke, versterkte wijn als aperitief, zomaar of als dessertwijn. Zelf ben ik helaas nog niet op Madeira geweest. Maar dat gaat er vast nog wel van komen.


#Azoren

De Azoren: daar wordt ook wijn geproduceerd. Tot nu toe heb ik nog geen lekkere ontdekt. Wellicht heb me er nog te weinig in verdiept. Een mooie wijn uit de Azoren zou toch niet misstaan in deze winkel. Bijzonder aan de Azoren, behalve de gigantische schoonheid van de ongerepte natuur, is dat het hogedruk gebied daar zorgt voor de lagedruk gebieden in Europa.

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel