# Wijn in Portugal

Wijn in Portugal en Spanje

- mei 2016-

Sinds het stenen tijdperk groeien er al wijnstokken op het Iberisch schiereiland. Of er toen al wijn van gemaakt werd is onbekend. Bekend is wel dat rond de 8e eeuw v.Chr. er al gehandeld werd in wijn uit Portugal en Spanje.


#Portugese wijn

Sinds Portugal in 1986 toetrad tot de EU heeft het een flinke kwaliteitsslag gemaakt in het produceren van wijn. De ouderwetse coöperaties waar vaak niet al te beste wijn vandaan kwam zijn tegen de grond gegaan en maakten plaats voor nieuwe quinta's met bevlogen wijnmakers. De oude wijngaarden werden gerooid en maakten plaats voor wijngaarden met veel jonge aanplant maar ook oude, mooie stokken werden weer gebruikt. 

De Portugese wijnmakers zijn nu vaak meer op kwaliteit dan kwantiteit gericht als je ze vergelijkt met de makers in andere grote wijnlanden. Portugese wijnen hebben een sterk eigen karakter. Dat karakter wordt gevormd door een combinatie van (extreme) klimatologische omstandigheden, de unieke druivenrassen, specifieke bodemgesteldheid en gepassioneerde wijnmakers.

 


#Wist je dat:

  • Portugal meer dan 100 inheemse druivensoorten heeft, en daardoor wijnen met zo’n specifieke smaak produceert?

  • Portugal een wijngaardoppervlakte van 380.000 ha heeft? Daarmee is het na Spanje, Frankrijk en Italië het vierde wijnland ter wereld. 

  • Port eigenlijk door de Engelsen is uitgevonden? In de 17e eeuw wilde de Engelsen wijn uit Portugal meenemen naar eigen land. De wijn overlreefde de zeereis vaak niet. Hij werd wrang en zuur. Door tijdens de gisting alcohol toe te voegen aan de wijn, stopte de gisting en bleven de natuurlijke suikers over. Zo is feitelijk de port ontstaan.
     
  • Dat bijna alle cava uit Catalonië komt, en dat de bubbels uit Portugal Espumante genoemd wordt? Espumante wordt door veel wijnboeren in het hele land geproduceerd.
     
  • Dat de bekendste Spaanse rode druif de Tempranillio in Portugal de Tinta Roriz of Aragonéz heet?


#Populairder

De Portugese wijnen raken de laatste jaren steeds meer in trek. Sinds Portugal bij de Europese Unie hoort heeft het land flink geïnvesteerd in de wijnbouw: veel wijnen zijn daardoor toegankelijker voor de massa geworden. Fruitiger en eleganter, zonder hun mooie karakter te verliezen. 


#Kurk

Ongeveer 50 procent van alle natuurkurk in de wereld komt uit Portugal. Daardoor is Portugal voor alle wijnbouwers over de hele wereld van groot belang. De laatste jaren zien we steeds meer plastic kurken en schroefdoppen. Jonge wijnen, die binnen het jaar worden gedronken, lenen zich prima voor schroefdoppen. Persoonlijk vind ik de meeste plastic kurken een drama. Je krijgt ze bijna niet uit de fles; heb je ‘m er eenmaal uit, krijg je ‘m bijna niet van de kurkentrekker af.

© 2017 - 2021 MariaGomes.nl | Bijzondere wijnen en de lekkerste vis uit blik, uit Portugal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel